Jaan Krossi kirjandusauhinna pälvis kirjanik Arvo Valton 26. märts 2018

Märjamaa VRK / Kirjuta esimene kommentaar

25. märtsil anti Hiiumaal Kassari rahvamaja saalis pidulikult üle Jaan Krossi kirjandusauhind, mille tänavuseks laureaadiks on Arvo Valton. Selle tunnustuse pälvis ta 2017. aastal ilmunud teose "Märjamaa legend" eest.

Auhinna omistamisel Arvo Valtonile pidas žürii silmas ka kirjaniku varasemat ja Jaan Krossi loominguga viljakalt polemiseerivat panust Eesti ajalookirjandusse. "Ehkki ta oma filmistsenaariumeis ja näidendeis pole hoidunud mineviku Eesti teemast, on Valton tuntud eeskätt kui ajalooliste mõistujuttude meister, kes ammutanud ainest nii Eestist läänes kui ka kaugel idas paiknenud kultuuridest ja võtnud mõõtu pigem Karl Ristikivi kui Jaan Krossi loomingust," iseloomustas tänavust preemiasaajat žürii esimees Jaan Undusk. Seda paeluvam oli žürii hinnangul Valtoni krooniku rollis maabumine kodukihelkonda ajalooliselt pingestatud aastail.

Auhinda üle andes tänas Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik laureaati pikaajalise loomingu eest. Samuti tundis ta heameelt, et kuigi Arvo Valton on rohkem seotud Läänemaaga, on pool temast hiidlasest isa kaudu geneetiliselt tugevalt seotud ka Hiiumaaga. "Seetõttu ei ütle ma, et tere tulemast hiidlaste sekka vaid pean ütlema tänan sind hiidlaseks olemise eest," lausus Viidik.




Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: