Kividele pühendatud näituse avamine 3. augustil kell 16 31. juuli 2023

Märjamaa VRK / Kirjuta esimene kommentaar

Kivide kirjad on lainete valida.

Oliivia Saare luulerida on Märjamaa Raamatukogus avatava kividele pühendatud näituse pealkirjaks. Korraldajatel on soov kutsuda kõiki huvilisi kogema Eesti paekivi ilu, jõudu ja väärikust. Just selle paekivi, mille jättis meile sadade miljonite aastate eest meie kodupaigas lainetanud Balti ürgmeri. Kivimite näiteid on ka naabermaadest.

Kivimnäidiste kõrval on suurt rõhku pandud meie olulisemate ehituspae liikide ligi 700 aastase kasutusloo tutvustamisele ning Märjamaa kivi ehk Orgita dolomiidi suurele osale selles loos. Orgita dolomiidi erilise tähtsuse toob esile 3. augustil kell 16 plaanis olev ettekanne “Eesti kunstiajalugu oleks palju vaesem ilma Märjamaa kivita”. Ühtlasi on tegemist üleskutsega Märjamaa valla elanikele rohkem avalikult väärtustada seda kivi ja pakkuda juba koolilastele võimalust käsitöö ja kunsti tundides tutvust teha selle hästi töödeldava paeliigiga. Orgita dolomiidist võiks saada Märjamaa valla märk, mida ta tegelikult on juba sajandeid olnud. Selle näituse osa on koostanud Helle Perens, mille stendid on välja trükitud Padise kloostri toel.

Paekivi mustritega tekstiili näited ja fotolõuendid on nn “pehme kivi” esindajad, viidates lihtsamale võimalusele kivi struktuuri, tekstuuri ja fossiilide sisaldust tutvustada. Kivimnäidised ehk “modellid” ise on pärit nii puursüdamikest kui ka paljanditest Saaremaalt, Järvamaalt, Virumaalt, Harjumaalt. Kollektsiooni autoriks on Beata Vessart, toetudes Helle Perensi kivimnäidistele.

Disaineri pilguga ja osavate kätega on nii paekivi kui graniitide ja gneisside ilu kaelaehetes jäädvustanud Kersti Kristlieb, kelle rikkaliku kollektsiooniga on võimalus näitusel tutvuda. Enamus ehetes kasutatud fossiilidega paekive on pärit Loode-Eesti rannikult, kuid mõni ka Orgita paemurru killustiku hunnikust. Kaelakeesid on veel  Saaremaa, Gotlandi ja Soome kivimitest.

Helle Perens

 


Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: