Näitus "Elu esiküljel..." jääb Märjamaa Valla Raamatukogus avatuks 18. augustini 4. juuli 2022

Märjamaa VRK / Kirjuta esimene kommentaar

Tartu Ülikooli raamatukogu koostatud näitus tutvustab kahe aastasaja eesti ajalehtede muutuvat nägu. Näitus valmis 2021. aastal tähistamaks eesti ajakirjanduse juubeliaastat, sest just aastal 1821 hakkas ilmuma Otto Wilhelm Masingu Marahwa Näddala-Leht.

Näitusel on hea võimalus minna otse ajalooliste sündmuste keskele ning näha, kuidas ajalehed on näidanud elu argipäevi, pidupäevi ja suuri sündmusi. Saab uuesti lugeda kunagisi lugusid ja kogeda emotsioone, mis olid olulised nende külgede tegijatele. Näiteks saab valitud esilehtedel näha Eesti Vabariigi sündi ja taassündi, Palusalu ja Noole olümpiavõite, Nõukogude vägede tulekut ja minekut, Eurovisiooni võitu ja palju muud. Ning võrrelda mõttes sellega, mis teemad on täitnud meie lehtede esikülgi paaril viimasel aastal ja kuul.

Lisaks annab näitus hea ülevaate ajakirjanduse ajaloost: kuidas tegutsevad ajakirjanikud, muutuvad žanrid, trükitehnika ja ajalehe kujundus, millised käsud ja keelud ajakirjandust piiravad.

Näituse panid kokku ajakirjanduse uurija Roosmarii Kurvits, TÜ ajakirjanduse ajaloo lektor Ene Selart ning TÜ raamatukogu töötajad Kristhel Haak, Kertu Uri, Marika Liivamägi ja Jaana Mäesalu.

Näitus Märjamaa Valla Raamatukogu on avatud 18.augustini.

„Öeldakse, et ei ole midagi igavamat ja tarbetumat kui eilne ajaleht. Aga kui ajaleht on tunamullune või eelmisest sajandist, siis muutub asi vastupidiseks. Aeg õilistab. See, mis oli ilmumise ajal rutiinne ja märkamatu, saab kõnekaks ja huvitavaks. Ja kui lehti on palju, tekivad paralleelid ja võrdlusvõimalused.“ Roosmarii Kurvits


Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: