Raplamaa koguteose III osa I köide „Loodus, aeg, inimene“ on raamatukogus müügil, hind 20 eurot 12. oktoober 2022

Märjamaa VRK / Kirjuta esimene kommentaar

Ilmunud on Raplamaa koguteose kolmas raamat, mis kirjeldab Raplamaa inimeste olemise tausta – artiklid käsitlevad valdkondi, mis vähem või rohkem on kindlasti mõjutanud ka tänaste raplamaalaste keele ja meele kujunemist. Et tegu on hilistekkelise maakonnaga, tähendab see, et kirjutajad on sidunud ka ajalooliselt tänase maakonna ühtseks tervikuks, käsitledes kõiki ajaloolisi piirkondi, mis nüüdse Raplamaa moodustavad. Nii on sündinud selliseidki käsitlusi, mida varem Rapla maakonna kohta ilmunud pole. „Raplamaa inimeste keele ja meele juured ulatuvad palju sügavamale, kui seda on tänase maakonna ajaline mõõde," on siinse maakonna tekkimise eripärale viidates kirjutanud Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse liige Heiki Hepner. „Need ammutavad energiat aastasadade tagant ja ulatuvad ka naabermaakondade rikkalikku kultuurivaramusse…"

Uuest raamatust saab lugeda:

  • Millele toetub raplamaalaste keel?
  • Kuidas on sündinud siinsed kohanimed?
  • Mis iseloomustab perekonnanimede panekut siinsetes mõisates?
  • Millised on Raplamaa rahvarõivad?
  • Mille poolest on rikas siinne pärimus?
  • Kus paiknevad maakonna silmapaistvamad küla- ja aleviarhitektuuri rajatised?

Raamatust saab ülevaate maakonna rahvastikust tänapäeval, siinsetest populaarsematest nimedest ja palju muud. Kirjutiste autorid on oma ala asjatundjad, kellest enamusel on oma otseseosed Raplamaaga. Raamatu koostaja, kujundaja ja küljendaja on Viio Aitsam. Kaasautorid on oma ala asjatundjad: sotsioloog Siim Krusell, keeleteadlased Jüri Viikberg, Marja Kallasmaa ja Peeter Päll, genealoog ja perekonnanimede uurija Fred Puss, rahvarõivaste spetsialist Anne Ummalas, folklorist Mall Hiiemäe, ajaloolane-etnoloog Heiki Pärdi. Autoreist neli on pärit Raplamaalt.

Raplamaa koguteose III osa I köide „Loodus, aeg, inimene" on müügil Märjamaa raamatukogus, Rapla keskraamatukogus (Lasteaia 5, Rapla), Rapla Turismiinfokeskuses (Viljandi mnt 4, Rapla), maakonnalehe Raplamaa Sõnumid toimetusest (Viljandi mnt 6, Rapla), Raplamaa Omavalitsuste Liidu kontoris (Tallinna mnt 12, Rapla).


Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: